Nordisk Kulturfond arbejder for et fornyet og dynamisk kunst- og kulturliv i Norden, der er mangfoldigt, tilgængeligt og af høj kvalitet. Med denne mission ønsker vi at stimulere udviklingen af kunst- og kulturlivet i Norden og i en global kontekst.
Nordisk Kulturfond skal bidrage til en positiv udvikling, hvad angår kunst og kultur i Norden ved at fremme det kulturelle samarbejde mellem Danmark, Finland, Island, Norge Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Dette gør fonden gennem at være kundskabs- og netværksopbyggende og give økonomisk støtte.
Fonden har arbejdet med kultursamarbejde siden 1966 med udgangspunkt i en aftale mellem de nordiske lande. Fonden er et selvstændigt organ, hvilket allerede fra etableringen var intentionen, så fonden kunne agere frit og hurtigt.
Fonden har i dag et budget på 36 mio. DKK, hvoraf hovedparten uddeles som projektstøtte til nordiske kulturprojekter såvel i som udenfor Norden. Derudover fremmer fonden faglige netværk for at udvikle og formidle viden om kultur og kulturpolitik.
Nordisk Kulturfonds bevilling finansieres fra Nordisk Ministerråds budget, som Nordisk Råd godkender. Fonden udgør derfor en del af det officielle nordiske samarbejde. Fonden har ifølge sin overenskomst også mulighed for at modtage andre midler til sine formål. I forbindelse med uddelingen af puls-støtten har fonden modtaget midler fra Nordisk Ministerråd for Kultur, MES (Finnish Music Foundation) og Statens Kunstfond i Danmark.
Støtte
Nordisk Kulturfond har siden starten i 1966 haft projektstøtte-uddeling som sin kerneopgave. I de seneste år har fonden udviklet en tydelig og mere gennemtænkt og målrettet tilgang til uddeling af støtte for at imødekomme ansøgernes forskelligartede behov. Med udviklingen af projektstøtte og programmerne Opstart, Handmade og Puls har vi fremmet samarbejde i kunst- og kulturlivet i Norden på en helt ny måde, og vi har kunnet støtte mangfoldigheden og gribe tendenser, mens de stadig er nye.
Læs mere om hvordan vi støtter
Fonden har derudover reserveret en del af sit bidragsbudget til mere fokuserede satsninger, som har til formål at understøtte fondens kulturpolitiske udviklingsarbejde. Disse støtteformer identificeres løbende og udvikles dynamisk.
Kulturpolitiske initiativer
Nordisk Kulturfond har igennem de seneste år udviklet sig til at være en aktiv deltager i nye netværk og netværksfacilitator med det formål at udvikle kulturpolitiske spørgsmål i Norden.
Fonden tilbyder fx arenaer, som skal synliggøre, udvikle og formidle viden om kultur og kulturpolitik, gennem egen kundskabsindhentning og samarbejde med relevante aktører. Fonden identificerer temaer, som har relevans og aktualitet i en kulturpolitisk kontekst og identificerer, hvilke aktører, der bør mødes for at diskutere og løfte netop disse spørgsmål frem. Fonden deltager også i eksisterende netværk og udvikler debatter sammen med andre aktører.
Kommunikation
Der findes i dag en stigende interesse fra aktørerne for de nordiske lande i, at fonden øger sit nærvær og synlighed. Nye arenaer, netværk og initiativer bliver derfor vigtigere for fonden at følge og deltage i og fondens eksterne kommunikationsindsatser skal være med til at understøtte dette arbejde.
Bestyrelsesmedlem: Mogens Jensen, medlem af Folketinget, Bestyrelsens formand
Suppelant: Jan Erik Messmann, medlem af Folketinget
Bestyrelsesmedlem: Leif Lønsmann, tidligere direktør for Koncerthuset, DR
Suppleant: Elsebeth Gerner Nielsen, rektor, Kolding designskole. Tidl kulturminister
Bestyrelsesmedlem: Pauli Trond Petersen, medlem af Løgtingið
Suppleant: Jenis av Rana, medlem af Løgtingið
Bestyrelsesmedlem: Paavo Arhinmäki, medlem af Riksdagen
Suppleant: Peter Östman, medlem af Riksdagen
Bestyrelsesmedlem: Esa Rantanen, chef för konststöd, Centret för konstfrämjande
Suppleant: Tiina Kuoppa, planeringschef, Centret för konstfrämjande
Bestyrelsesmedlem: Steinunn Þóra Árnadóttir, medlem af Alþingi
Suppleant: Anna Kolbrún Árnadóttir, medlem af Alþingi
Bestyrelsesmedlem: Þórunn Sigurðardóttir, bestyrelsesformand (og tidligere direktør) for Reykjavik art festival
Suppleant: Einar Kárason, författare
Bestyrelsesmedlem: Jorodd Asphjell, medlem af Stortinget
Suppleant: Helge Andre Njåstad, medlem af Stortinget
Bestyrelsesmedlem: Henning Henriksen, assisterande departementsråd, Kulturdepartementet
Suppleant: Astrid Zachariassen, seniorrådgiver, Kulturdepartementet
Bestyrelsesmedlem: Lars Mejern Larsson, medlem af Riksdagen
Suppleant: Jessica Polfjärd, medlem af Riksdagen
Bestyrelsesmedlem: Signe Westin, verksamhetsstrateg og stedfortrædende generaldirektør, Statens Kulturråd
Suppleant: Teshome Wondimu, grundare och verksamhetsledare, Selam
Bestyrelsesmedlem: Lone Nukaraq Møller, departementschef for uddannelse, kultur og kirke, Bestyrelsens næstformand
Suppleant: Mika Lyberth, kulturkonsulent, Departementet for uddannelse, kultur og kirke
Bestyrelsesmedlem: Fredrika Sundberg, kultur och fritidsdirektör, Mariehamns stad
Suppleant: Jan-Ole Lönnblad, kulturchef, Ålands landskapsregering
Fondens sagkyndige udgør 19 personer. De sagkyndige bliver udpeget for tre år og udgør en ressourcegruppe, som bidrager med værdifulde faglige indspil til Kulturfonden ved at kvalitetsvurdere samtlige ansøgninger og ved at etablere nye kontakter og netværk.
Fondens sagkyndige kommer fra hele Norden og er eksperter inden for de forskellige kunst- og kulturområder. De udpeges af bestyrelsen på forslag fra de nationale kulturmyndigheder og -organisationer.
Danmark:
Bjarke Svendsen
Henrik Jansberg
Steen Bille
Ole Jensen
Finland:
Dan Henriksson
Pirjo Hamari
Sade Kahra
Satu Tuittila
Færøerne:
Kjartan Hansen
Grønland:
Alexander Montgomery-Andersen
Island:
Margrét Bóasdóttir
Markús Þór Andrésson
Norge:
Deise Faria Nunes
Hege Newth
Unnur Sande
Hild Borchgrevink
Sverige:
Inga Lundén
Jochum Landin
Viktor Zeidner
Henrik Orrje
Åland:
Susanne Procopé Ilmonen
Nordisk Kulturfonds projektambassadører
Nordisk Kulturfonds projektambassadører hjælper med at mobilisere nye aktører, forkorter vejen for ansøgere til fonden og udbreder viden om fonden. Gennem sine egne netværk kan ambassadørerne nå potentielle ansøgere og give dem råd om hvordan man gennemfører nordiske kulturprojekter på grundlag af deres egne erfaringer. Projektambassadørerne kommer fra alle nordiske lande og arbejder til daglig i forskellige sektorer i kulturverdenen.
Jonatan Habib Engqvist
jonatan(at)philosophy.seJonathan Habib Engqvist er teoretiker, kurator, lærer og freelancer. Han har produceret forskellige internationale programmer og udstillinger blandt andet i Norge, Sverige og Island. Han har også skrevet og redigeret mange publikationer og bøger.
Astri Fremmerlid
astrif(at)perspektivet.noAstri Fremmerlid har en omfattende karriere inden for kulturarv og museområde. Hun var projektleder for etableringen af Perspektivet Museum i Tromsø og har arbejdet som museets direktør siden 1995. Udover det har Astri arbejdet som museumslektor ved Universitetsmuseet i Tromsø og leder for Trondarnes Distriktsmuseum. Hun er uddannet Cand.Phil i etnologi, sociologi og geografi fra universitetet i Bergen.
Mikaela Westerlund
toimisto(at)walhalla.fiMikaela Westerlund er leder for filmselskabet Walhalla samt regional filmsekretær for Finland-Svensk filmcentrum, som arbejder for en aktiv og levende filmkultur på svensk i Finland. Hun har studeret nordisk litteratur, mediekultur og videoproduktion. Hun arbejder også med manu og regi for film og tv.
Søren B. Kristensen
rocktraum(at)gmail.comSøren B. Kristensen er fondens ambassadør for temasatsningen puls. Søren er drivkraften bag en lang række af aktiviteter, koncerter og musikforeninger i Danmark, bl.a. musikprojektet Nordic Band Camp, pladeselskabssammenslutning Labelkollektiv og Nordkraft (kraftcenter for kultur og fritid i Aalborg). Søren er medlem af Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik 2016-2017 og 2010-2013 var han landsformand for ORA – Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere i 2010-2013.
Olivur Eystberg
olivur(at)tutl.comOlivur Eystberg er pladeselskabsmedarbejder og butikschef for det færøske pladeselskab Tutl. Han er uddannet boghandler og har også arbejdet i en årrække som filmtekniker- og operatør. Han er engageret i Havnar Jazzfelag, som bl.a. står for musikfestivalen Vetrarjazz, og han har desuden en stor interesse for kunstfotografi.
Nivi Christensen
nich(at)sermersooq.glNivi Christensen er leder ved Nuuk Kunstmuseum. Hun har produceret en række kunstudstillinger og har arbejdet med at udbrede kenskabet til grønlandsk kunst. Hun har studeret kunsthistorie og skrevet artikler særligt til det grønlandske kunst- og kulturtidsskrift Neriusaaq, men har også bidraget til en række bøger om grønlandsk kunst.