Artwool Nordic Hurraw! Kuva Ok Tiedotteeseen

Projektet fik Handmade-støtte fordi:

ARTWOOL NORDIC HURRAW! er et veludformet projekt, der forbinder det gamle med det nye og giver børn og unge mulighed for at udforske uld som et materiale i både kunsthåndværk og i forskellige kunstneriske udtryk. 

Projektet skrev selv: 

Uld er traditionelt blevet brugt i nordisk kunsthåndværk, og dets metoder og stilarter er blevet dannet på unikke måder på forskellige steder. Som materiale er uld ofte forbundet med traditionelt håndværk, især blandt børn og unge. I dette projekt ønsker vi at introducere projektets deltagere på tværs af norden for traditionelle metoder og vise ulds betydning for kulturudvekslingen i de nordisk lande. Vi ønsker også at fremhæve brugen af ​​nordisk uld i moderne kunst og inspirere til et videre arbejde med dette. 

I projektet udfordrer vi kunstnere og kunsthåndværkere sammen med børn og unge til at eksperimentere med uld på nye, innovative måder. Vi deler gamle og nye metoder, eksperimenter, kommer med ideer og skaber ny kunst og ideer til brug af uld. Vi kombinerer også uld med andre materialer, og endelig præsenterer vi projektets produkter i udstillingerne, der når et bredere publikum i hvert deltagende land.

Projektet begynder i sommeren 2019 i kunstnernes og kunsthåndværkernes værksteder, hvor de skaber værker til fremtidige workshops og udstillinger.

I de efterfølgende workshops arbejder børn og unge sammen med kunsthåndværkerne og kunstnerne for at skabe nye ideer, præsentere kulturelle udvekslinger fra de deltagende kunstnere og kunsthåndværkere og udøve både traditionelle og eksperimentelle metoder og arbejde. I værkstederne lærer børn og unge også om uld som materiale generelt, og de besøger også de lokale uldproducerende fåreavlere.

Med hensyn til udveksling af teknikker vil tekstilkunsteneren og håndværkeren Hanna Wiik-Rosenqvist fra Åland introducere de andre deltagere for tufting, lokalt uldhåndværk og lokal uld. Kunstner, fællesskabskunstner og kunsthåndværker Raija Pullinen fra Finland, arrangøren og initiativtageren af ​​dette projekt, vil inspirere andre til at eksperimentere med genbrugsuld og uldprodukter og uld anvendt på forskellige måder i kombination med andre materialer. Håndværkerlæreren Jaana Marttila vil præsentere traditionelt og eksperimentelt finsk uldhåndværk og uldfarvning og introducere sine finske får og finsk uld til deltagerne. Den finske designer og håndværker Leila Puolakka vil inspirere til at lave smykker af uld kombineret med andre materialer. Den norske multikunstner og storyteller Stina Fagertun vil lave mytologiske figurer af uld og fortælle historier relateret til uld. Hun vil også tage deltagerne til en lokal fåreavler som opdrætter vikingefår. Den norske håndværker Hege Renate Nilsen fra Kåfjord vil præsentere norsk strik og filtning. Deltagerne vil også lære andet kunsthåndværk at kende i den lokale kunsthåndværksforening Birtavarre Husflidslag i Kåfjord.

I slutningen af ​​projektet vil der være udstillinger af eksperimenterne fra workshoppen med værker fra alle deltagende lande både af kunstnere / kunsthåndværkere og børn og unge. Udstillingerne vil også indeholde fotografier af projektet taget af Raija Pullinen. Udstillingerne finder sted i 2020: i Finland, Vesilahti i Narvan Markkinat 8-12.7, i Norge, Kåfjord i udstillingshallen i Birtavarre Husflidslags i august og på Åland, Mariehamn i Åland Håndværk og på Håndværk Galleriet i september.